Lymfesystemets funktion

Hvad er lymfesystemet ?

Overordnet er lymfesystemets funktion at fjerne overskydende væske (lymfe) fra bindevævet og føre det over i venerne.

Lymfesystemet består af lymfeknuder, lymfekar og lymfe. Sammen med mandler, polypper, brisselen og milten udgør det en væsentlig del af vores immunsystem. 

Lymfesystemet er som et transportsystem, der samarbejder med kredsløbet i hele kroppen.

Kredsløbet er opbygget som et lukket system, der består af arterier og vener. De store arterier fører blodet ud til kroppens organer og væv, hvor de forgrener sig i mindre kar (kapillærer). Disse samler sig atter i større kar (vener), som fører blodet tilbage til hjertet. Kapillærerne er gennemtrængelige, så der kan foregå en udveksling af nærings- og affaldsstoffer.  

Lymfesystemet har en lignende opbygning, men adskiller sig fra kredsløbet ved at være et etvejssystem. Lymfekarsystemet holdes i gang ved at karrene klemmes sammen ved hjælp fra muskler og åndedræt. 

Derfor er det vigtigt at vi holder os i gang, ved at bevæge os. 


Der kan samle sig 6 til 7 liter overskydende væske i bindevævet i kroppen. Man kan påvise ødemer ved et let tryk på det hævede område og når fingeren fjernes opstår en lille fordybning i huden. 

Lymfesystemet begynder som små lymfekar i de yderste lag af kroppens væv, hvor de opsamler overskud af væske i vævet og transporterer den bort. Denne proteinrige vævsvæske kaldes lymfe og er næsten farveløs til forskel fra blodet. På sin vej fra de mindste lymfekar til udtømning i venesystemet passerer lymfen gennem flere hold lymfekirtler (lymfeknuder), hvor lymfen filtreres og koncentreres.

 

Lymfekirtler også kaldet lymfeknuder, er fra få millimeter til 1-2 cm store, bønneformede, indkapslede organer. Vi har ca. 500 lymfeknuder fordelt i kroppen.

 

I knuderne spredes lymfen fra de indkommende kar, hvor der findes særlige celler,  der opfanger fremmede partikler, hvorved lymfen renses. 

Lymfeknuderne er således vigtige filtre, som renser lymfen for fremmedlegemer og som normalt sikrer, at bakterier og virus bliver standset, inden de når blodet. Derfor en vigtig del af vores immunforsvar.

 

Hvis lymfesystemet ikke fungerer, bliver lymfevæsken ikke ledt væk, men samler sig i bindevævet, der hæver op.

Dvs. at det tydeligste tegn på nedsat funktion af lymfesystemet, er hævelse.

Antallet af vævskanaler har tendens til at øges og blive større, samtidig ødelægger det vævets evne til at transportere ilt. Det betyder, at der bliver skabt et eldorado for bakterier, og at sår får vanskeligt ved at hele.

Lymfe er kroppens rensevæske. Ud over proteiner, indeholder lymfen hvide blodlegemer, affaldsstoffer fra cellerne, fedt og vand. Lymfesystemet transporterer dagligt 1-2 liter væske tilbage til blodbanerne.

Hvad kan du gøre for at mindske væsken i krop, ben, arme, fødder eller ankler ?

Som tidligere nævnt er det vigtigt med bevægelse. Ved stillesiddende eller stillestående arbejde i flere timer ad gangen, vil underben, ankler og fødder hæve op.

Venepumpeøvelser er en mulighed til at reducere den væske der ophobes i bindevævet. Se her hvordan du laver venepumpeøvelser. 

Støttestrømper er også en mulighed, idet der vil være et konstant tryk på musklen, som er med til at fremme tilbageløbet af lymfevæsken.

Det jeg kan hjælpe dig med er behandlingen lymfedrænage, den kan du læse mere om her


Seneste kommentarer

27.05 | 14:20

Jeg ville bare lige give en anmeldelse. Jeg har gået hos Tina i forbindelse med en kosmetisk operation. Jeg har sjældent fået så god og nærværende behandling. Hun får min varmeste anbefaling

Del siden